Andaháza puszta

Bihari-sík Természetvédelmi terület

Földes és Berettyóújfalu között terül el a Bihari-sík egyik fontos Természetvédelmi területe, Andaháza szikes puszta, a Keleti-főcsatorna gátjától kb. 500 méterre. Földes irányában a 45-ös főút mentén elhelyezkedő, kiterjedt, bivalytartásra alkalmas mocsarak a fészkelő és vonuló madarak számára kiváló életfeltételeket biztosítanak. A Bihar tájegységen egyedülálló élőhelykomplexum az élővilág közvetlen-közelről történő megfigyelésére is alkalmas, így a természetszerető érdeklődők számára mindenképpen javasolt egy kis kitérő, ha a 45-ös úton haladnak.

Ez az út mentén elterülő védett természeti érték a Bihari-sík Tájvédelmi körzet fontos részét képezi. Az egyik fontos eleme a telepített akácerdőben, közvetlenül a közút mellett létrejött varjútelep, mivel a fokozottan védett kék vércse fészkelését az elhagyott varjúfészek biztosítja. A Kék vércse és a Vörös vércse telepítését nagy számú mesterséges fészekodúval is segítik. A bekötőút mentén haladva ezek a csodálatos sólymok fészkelés közben is egyedülállóan jól megfigyelhetőek. A mesterséges fészekodúkban minden évben a fokozottan védett szalakóta is megtelepedik és sikeresen nevel fiókákat, ami a területet természetvédelmi szempontból igen hasznossá teszi.

A közútról a bekötőúton könnyen megközelíthető bivalyos mocsár  a pusztai állattartás megörzését szolgálja és madártani szempontból is igen fontos. A Réti sasok, Darvak, récék és vadludak fontos gyülekező és éjszakázó helye. A védett partimadarak fontos fészkelő és vonuló területe, olyan fokozottan védett fajokkal, mint a Gólyatöcs, Gulipán és az ibiszféle Kanalasgém.

A gátról megfigyelhető területhez tartózó kilátó tornyok jelenleg már nem használható állapotban vannak, de kijavításukat pályázati forrásokból tervezik. Ennek ellenére a kavicsos bekötőúton érdemes legalább egy rövid sétát tenni ezen a különleges élőhelyrekonstrukciós területen.

Adatok

Felszereltség: Kerékpárút

Alaprajzok

Régebbi fotók