Apáthy szikla

A területről

Az Apáthy-szikla Budapest II. kerületében található. A szikla egy dolomitrög, amely az Ördög-árok lipótmezei szakasza fölé emelkedik, falszerű, meredek lejtővel. A Kőkaputól délnyugatra található, 242 méter magas. Nevét a terület egykori tulajdonosától kapta. Az Apáthy-szikla felszíne 1977 óta védett természeti érték (20/14/TT/77). Határai a Nagybányai út - Madár utca – Páfrányliget utca - Görgényi út. A védett terület nagysága 5,745 hektár.

Főleg dolomitból áll, ami a triász földtörténeti kor végén, mintegy 200 millió éve rakódott üledékes kőzet. Később az oligocén körül, 30-40 millió éve berakódott tengeri üledékkel (homokkő, agyag ill. mészkő és főleg dolomit) nyerte el mai formáját.

A Rózsadombbal kezdődő és a Kecske-hegyben folytatódó rögsorozat egyik tagja az Apáthy szikla, amely a Hűvösvölgy felől jól megközelíthető. Védett vízmosta dolomitrög, amit vasércberakódások színeznek vörösre és homokkő, agyag, márga keveredik hozzá. A Csúcsról a Hűvösvölgy felé láthatunk el, Ény-ra  a Remete hegy és a Remete-barlang irányába.

Megközelíthető a Nagybányai út felől a 11-es busszal és a Hűvösvölgy felől az 56-os villamossal a KELEMEN LÁSZLÓ UTCA megállóhoz érkezve, gyalog felkaptatva a hangulatos utcákon. Autóval parkolni a Nagybányai út végén lehet. A szikla a védett terület határán induló kijelölt gyalogösvényen jól körbejárható.

tovább

Növény- és állatvilág

A szikla területén tölgyes, sajmeggyes és cserszömörcés karsztbokorerdő él, és sziklagyepek, de látható sziklahasadék-társulás, nyílt dolomitgyep, sziklafüves lejtősztyep, nyúlfarkfüves gyep is. Az egyik különleges növény a budai nyúlfarkfű (Sesleria sadleriana), ami jégkorszaki maradványnak tekinthető. Ezen kívül 26 védett növényfaj él itt, köztük a hegyi árvalányhaj (Stipa joannis), a törpe nőszirom (Iris pumila), a magyar repcsény (Erysimum odoratum), és az István király-szekfű (Dianthus plumarius ssp. regis-stephani).

A sziklán védett állatok is élnek, köztük hét futrinkafaj, mint pl. a dunántúli kékfutrinka (Carabus germarii), a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), az imádkozó sáska (Mantis religiosa). A rovarok közül még él itt kardoslepke (Iphicides podalirius), atalantalepke (Vanessa atalanta) és halálfejes lepke (Acherontia atropos). A hüllők közül a fali gyík (Podarcis muralis), és a lábatlan gyík (Anguis fragilis) élőhelye. A szikla körül megfigyelhetőek a környező erdők madarai is, például holló (Corvus corax) és héja (Accipiter gentilis). Érdekesek a sziklákon megtalálható fúrókagyló nyomok, amelyek azt jelzik, hogy a terület egykor tenger alatt volt.

 

Adatok

Terület: 57450

Alaprajzok

Régebbi fotók