Debreceni Református kollégium, park

Lycium fa, Debrecen védett fái

A Debreceni Református kollégium parkja a Debreceni Református Kollégium  és a Nagytemplom között helyezkedik el. Féltett védett értéke a fává nőtt több száz éves ördögcérna azaz a Lycium fa, amely a Múzeum utca sarkán áll.

tovább

A közel 200 éves fához tartozik egy igen érdekes história, ami úgy hangzik, hogy mikor a nagyváradi püspök elküldte Debrecenbe Ambrosius kanonokot, hogy térítse vissza a Tiszántúlra is elkerült reformáció híveit, Bálint pappal nem tudott szót érteni. A legenda szerint a Líciumfa helyén folytatott vitát Bálint pap és Ambrosius mester, aki a vita közepett egy útszéli líciumbokorról letépett egy ágat és azt a kezében tartva azt hangoztatta, hogy Kálvin tanaiból sohasem lesz vallás. A kanonok földbe szúrta az ágat és így szólott: „Akkor lesz valami az új hitből, amikor ez a földbe szúrt lícium fává nő!” Mire Bálint pap a következő választ adta: „Akkor fa lészen”. A kis ágacska később cserjévé, majd fává nőtt, ágaival befonta a lelkészlak vasrácsos ablakát, így szimbolizálta a reformáció megszilárdulását is.

A 16. századi Méliusz házat 1740 körül lebontották, a helyére épült egyházi épület ablakának vasrácsaira fonódott a lícium, amikor a századfordulón az építményt lebontották, a későbarokk stílusú ablakrácsot a Líciumfával együtt meghagyták (www.itthon.hu).

Adatok

Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Kerékpárút Futópálya Görkorcsolya, gördeszka Ivókút, díszkút Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Régebbi fotók