Duna korzó

Eötvös tér

Duna korzó

Lánchíd - Petőfi tér közötti sétány szakasz, régi neve promenád. A múlt század húszas éveiben már írások szólnak az akkor még fiatal hársak alatt zajló vidám életről. A főúri paloták után nagy szállodák épültek a  Dunaparton , ezek előtt alakult ki az új sétatér kávéházakkal, teraszokkal.

A második világháború után elnéptelenedett a korzó, de a hetvenes  évektől újra épült a szállodák egy része és megtelt ismét a promenád.1983-ban készült a díszburkolat és fásítás, Wild László és Szász Péter tervei alapján.1989-ben került a dunaparti korlátra Marton László „Kis királylány” szobra, mely azóta a turisták kedvence lett. A „Tengerész emlék” (1993) ismeretlen szobrász műve.

A felújításnál kőrisfák kerültek a régi hársak helyére, egyre több a virág - a lámpákon és lámpák alatti virágtartókban. Zajlik az élet, kedvelt turista hely, ami sajnos az árusító bódék megjelenését is jelenti.

Eötvös tér

Az Eötvös József szobra előtti virágágy és a Fórom Hotel végfala közötti burkolt terület (Andor Anikó és Finta József tervezte).Elnevezése Eötvös József, közoktatási miniszter  szobrának 1879- es leleplezéséhez kötődik.

Minden évben változó, szép virágkiültetése  a Belváros dekoratív pontja. Sajnos a 90-es években a szomszédos Átrium Hotel zöldfelületeibe sziklakertet barkácsoltak, amit szerencsére az örökzöldek és  virágok benőttek.

 

Adatok

Terület: 2000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér

Alaprajzok

Eötvös tér 1927

Régebbi fotók

Duna korzó
Duna korzó
Duna korzó - Ráth Arnold: Tiszta levegő - 1907
Duna korzó - 1970
Duna korzó - '70-es évek
Duna korzó - '70-es évek
Duna korzó - '70-es évek
Duna korzó - növényedények az Intercontinental előtt
Duna korzó - '90-es évek
Duna korzó - '90-es évek
Duna korzó - '90-es évek
Dunakorzó (Budapesti üdvözlet)
Dinnyevásár a Dunaparton (Budapesti üdvözlet)
Dunai séta (Erdélyi Mór 1926  Magyar Fotográfiai Múzeum)
Téli Dunapart (Balogh Rudolf 1909 Magyar Fotográfiai Múzeum)
Tiszta levegő (Ráth Arnold 1907 manuel@t-online.hu)
Épül az Erzsébet-híd 1963