Duna Terasz

Budapest, XIII. Kárpát-utcai lakótelep

2013-ban döntött a kerület a Kárpát utcai lakótelep zöldfelületeinek megújításáról. A projekt központi eleme az 1650. folyam km-nél elhelyezkedő Duna-parti Kárpát terasz, a pezsgő közösségi lét színtere, vízparti korzóval, napozó gyeppel, évelőágyásokkal, a kamaszok számára tervezett játszótérrel, bekerített utcai foci pályával és a fiataloknak kifejlesztett street workout eszközökkel. 

tovább

Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata ANGYALZÖLD programjának 2011-2014 közötti megvalósuló projektjei között szerepelt a Kárpát utcai lakótelep közterületi fejlesztése, mely elsődlegesen a lakótelepi terület komplex zöldterületi felújítását (új játszószerek kihelyezését, zöldfelületek növelését, funkcióbővítés célozta meg. A kerület zöldhálózatában jelentős értéket képviselnek a Duna-menti közparki területek. Az e vonulatba tartozó Kárpát utcai lakótelepi park legnagyobb értékét a beállt, gazdag növényállomány, és a Duna-parti fekvés jelenti. A tervezési folyamat része volt az egyedi faállomány vizsgálat. A tervezési koncepció kialakítását közvélemény kutatás segítette, és a lakossági vélemények is hozzájárultak a kiviteli terv végső formájához. A cél az volt, hogy minél szélesebb körök rekreációs igényeit kiszolgáló, különleges jegyeket hordozó, vonzó, de az itt élők számára otthonos szabad terek jöjjenek létre, melyek a Duna-parti sétánnyal és a területet átszelő EuroVelo kerékpárúttal a város vérkeringésébe is bekapcsolódnak. A területen az idősebb és a fiatalabb korosztálynak is lehetősége van a mindennapi rekreációra, sportra, szórakozásra, közösségi életre és a csendes elvonulásra egyaránt.  

Az 1650. fkm-nél elhelyezkedő Duna-parti Kárpát terasz a pezsgő közösségi lét színtere, a vízparti korzóval, napozó gyeppel,évelőágyásokkal, a kamaszok számára tervezett játszótérrel, bekerített utcai foci pályával és a fiataloknak kifejlesztett street workout eszközökkel. A kisebbeket a felújított Duna játszótér szolgálja ki. A játszótér területének egy része pihenő kertté alakul. A parkban elkerített és játszóeszközökkel, ivókúttal felszerelt kutyafuttató és kerékpáros pihenő is létesült.

A Duna-parti gyalogos kapcsolatot a Henri Dunant szobor tengelyébe helyezett sétány biztosítja, melyre pihenők fűződnek fel. Ez a tengely egyben a kutyafuttatót is lehatárolja. A projekt részeként újabb 980 m2 területű kutyafuttató létesült a MOL kút melletti zöldterületen.A Duna-parti parkterület öntözését fúrt kútról üzemelő öntözőhálózat biztosítja.

Beruházó: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt

Megbízó: Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft.

Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió Bt. 

Tájépítész tervező: Papp Katalin

Műszaki szakértő: Farkas Ágnes

Közlekedés: Közlekedés Kft.

Vízellátás: Pórusvíz Kft.

A beruházás megvalósulása: 2014.

 

Adatok

Terület: kb. 4 ha
Felszereltség: Játszótér Vizes játszótér Kerékpárút Sportpálya Szabadtéri kondi (street workout) Ivókút, díszkút Bekerített kutyafuttató

Alaprajzok

Régebbi fotók

Felújítás előtt