Erzsébet tér -Deák tér

A pesti városfalon kívül előbb temető volt, majd beépítették, külön kis város volt 19 utcával. A XIX század közepén a házakat lebontották és kialakult az Új tér, vagy Új vásártér. Egy ideig az itt lévő Német színház nevét viselte majd 1858-tól Erzsébet császárnéról nevezték el. Hívták Szálin térnek, majd Engels térnek évtizedekig, 1990-óta újra Erzsébet tér a neve, területe 15000 m2.

Ez is sétatér volt, fásítását 1854-ben kezdték 3000 db csemetével.1872- ben szép kovácsoltvas kerítés készült körülötte. 1892-ben Reitlinger György városi kertész tervei szerint a fákat porcellán névtáblákkal jelölték. Még a hatvanas években is ezek a szép porcellán jeltáblák nyújtottak tájékoztatást a botanika iránt érdeklődő járókelőknek.

1948-49.-ben K.-i oldalán épült az autóbusz pályaudvar, majd 1964-ben fásított autóparkoló is készült. Az utóbbi helyére tervezték a Nemzeti Színházat.

A parkosított tér középpontjában a korábban a Kálvin téren található díszkút, a Danubius kút áll (Ybl Miklós 1883), Népdal című szobor (Horvai János 1929) található még a téren.  Régen egy időjárás jelző házikó is volt itt, amit érdemes volna visszaállítani.

Említésre méltó növények az ezüstjuharok - ezek érdekessége, hogy egyik sárgás, másik vöröses színben hajt ki tavasszal. Vannak idős japánakácok és vadgesztenyék, egy idős akácfa és néhány platán. A középső részen az ecetszömörcék és a selyemakác szépen díszlik. A téren levő narancseper / Maclura pomifera / védett.  Virágkiültetés a Danubius kút körül szokott készülni.

Nemzeti Színház építésének elmaradása után kapta a „Gödör” nevet.

2000-ben tervpályázatot írtak ki a tér rendezésére, melyet a Firka Építész Stúdió nyert. Ennek alapján épült a térszín alatt a Gödör klub, elette óriási, télen fűtött medencével. A klub kulturális központ, előadások, művészeti vásár, zenei események zajlanak benne. A park a fiatalok kedvelt találkozó helye lett, kortárs tájépítészeti megoldásokkal - a fűre lehet feküdni, játszani, gördeszkázók használják a buszterminál előtti sávot, 2011-ben végre a Design-Terminál is megnyílt.  A régi tér és a Danubius kút felújítása is megtörtént, korszerű játszótér épült, díszburkolatok készültek.

A Gödör helyén épült parkban nyírott fákat, szökőkutakat találunk, szabadtéri kiállításoknak gyakran ad helyet a tér.

2013-2014-ben az S-Tér tervezte a felújítást, tervezők: Sándor Tamás, Fischer Márta, Kaposi Nóra, Göb Ágnes, Lénárt Eszter, Potyondi Flóra. A terv a 14 évvel ezelőtti tér túlhasználásból eredő leromlását állította meg, a korábbi térstruktúrán nem változtatott. A Design terminál közeli részek és a gödör burkolatai és zöldterületei a tartósság és várostűrés szempontjai szerint alakultak át.

Deák Ferenc tér

 Itt volt a szénpiac, esetleg káposzta-piac,  emiatt első neve Kohlmarkt, majd a Wodianer ház török figuráiról Török térnek, később a városrész lakóiról Zsidó térnek is nevezték. 1866-tól viseli a Kiegyezés híres politikusának, Deák Ferencnek  nevét viseli.

 

Forgalmas belvárosi csomópont, melyet 1965- ben parkosítottak Krizsán Zoltánné tervei szerint. Később az 1974- es metró építéshez kapcsolódva nyerte el mai formáját - szintén Krizsánné terve szerint - díszkúttal, falakkal övezett zöldterületekkel.

A növényzet fajta-gazdag, kiemelendők a  szép selyemfenyők. Virágkiültetése is üde színfolt, minden évben változó egynyári növényekből, 2014-ben alakfák lettek a parkrészben elültetve.

Csikász Imre  Tavasz című szobra díszíti a nyolcszögletű medencét.

 

A térhez csatlakozik a Városháza park a Károly körút mellett, a park Lendvay Gábor terve szerint bontott nagykockakőből készült, melyet kis gyepes és virágos dombok tarkítanak.

A Deák térhez kapcsolódik a 2011-ben elkészült Károly körút felújítás (tájépítész: Dr Fekete Albert), mely szökőkutakkal, nyírott fákkal, igényes burkolattal igazi nagyvárosi környezetet alkot a korábban elkészült Erzsébet térrel és csatlakozik a Fashion Street névre átkeresztelt Deák Ferenc utcához.

 

 

 

Adatok

Terület: 16100+2020
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Sportpálya Görkorcsolya, gördeszka WC Ivókút, díszkút Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Erzsébet tér előző alaprajza
Parkozási terv 1927 (üvegnegatívok FŐKERT Fasor)

Régebbi fotók

Erzsébet sétatér -Klösz
Engels tér - épül a parkoló - 1964
Engels tér - épül a parkoló - 1964
Engels tér - épül a park - 1965
Engels tér - játszótér - 1965
Engels tér - játszótér - 1965
'70-es évekbeli légifotó
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - 1995
Erzsébet tér - Danubius kút - 1995
Erzsébet tér - Danubius kút - 1996
Erzsébet tér - Danubius kút
Erzsébet tér - buszállomás - 1996
Erzsébet tér - buszállomás - 1996
Erzsébet tér - buszállomás és parkoló
Erzsébet tér - 1999
Kioszk az erzsébet téren (Budapesti üdvözlet-BTM Kiscelli Múzeum Fényképtára)
Nemzeti szalon (Budapesti üdvözlet)
Erzsébet tér 1910 körül (üvegnegatívok FŐKERT Fasor)
Virágágy 80-as évek
Virágágy 80-as évek
Virágágy 90-es  évek