Hamzsabégi úti sétány

Kincses sziget játszótér

A Fehérvári útra merőleges széles zöldsáv, besorolása szerint nagy része közlekedési terület, de a vasút menti védősávot már az 1928-ban épült kis lakótelep építése után parkosítani kezdték. A hetvenes évek elején a Hetessy Józsefné tervezte meg a parksáv nyugati részét a hozzá kapcsolódó pihenő és játszótérrel. Hársfasort telepítettek a sétány mellett, ekkor létesültek a labdapályák és kis játszóterek. A Fehérvári útnál is játszótér épült, szép növényzettel. 1996-ban a játszótér régi formáját és értékes növényzetét megőrizve Hlatky Katalin tervezett felújítást, ekkor kerítették be a kutyák ellen a játszóteret. Növényzetéből a formás karácsonyfa az oszlopos tölgy és a tiszafák említendők, a különlegesen szép ecetszömörcét 1998-ban egy vihar kettétörte. A hársfasor szintén nagyon szép, a Bukarest utcánál a különféle levélformájú szomorú kőrisek díszlenek.

A Fehérvári út keleti oldalán 1995-ben átépült a sétány, burkolatai, növényzete igényes, kiépült egy automata locsoló rendszer is. Fái közül az útnál levő törökmogyorókat és többtörzsű hársat, valamint a szépen fejlődő és sajnos Budapesten már ritka császárfákat kell megemlíteni.

A Fehérvári út sarkán a Korzó stúdió, Grabner Balázs tervezte a Kincses sziget, később Vidám pilótára átkeresztelt  játszóteret.

tovább

Minden évben elterjed a gyorsforgalmú út építésének híre a Lágymányosi hídtól a Budaörsi útig, de a helyi lakók mindig a park védelmére kelnek. A környezetvédő szervezetek segítségével talán sikerül is megvédeni az autók újabb terjeszkedésétől ezt a hosszú, értékes növényekben is bővelkedő zöldsávot.

A Bartók Béla út felőli szakaszon épült kisgyerekek számára kisebb játszótér és felújították a labdapályát.

2010-ben készült el a 4. metró miatt tönkrement játszótér helyén a Kincses Sziget játszótér, tervező Grabner Balázs.

Adatok

Terület: 35000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Bekerített kutyafuttató Sportpálya

Alaprajzok

Régebbi fotók

Hamzsabégi sétány
Hamzsabégi sétány
Hamzsabégi park - régi játszótér
Hamzsabégi park - régi játszótér
Hamzsabégi park - régi játszótér
Hamzsabégi park - régi játszótér