Hódmezővásárhely - Hódtó központi park

A Hódtó korábban vízfelület volt, itt zajlott az Árpád korban a hód-tavi csata.1282-ben, ahol IV. László legyőzte a kun seregeket. A várost övező kőfal annak idején az Őstisza, a vele összeköttetésben álló Hód-tó okozta árvizek ellen épült 1879-ben, melynek szabályozása kapcsán később a tavat is kiszárították. Az új városrészek (Kertváros, Hódtó) a kiszárított Hód-tó medrében épültek föl.

Vásárhely belterületének egyik legnagyobb, még meglévő zöld területe a hódtói lakótelep, a Tóalj és az Ormos Ede utca által körülölelt rész. Ma jó pár felújításra szoruló padot, néhány viharvert fát és bokrot találhatunk itt, a környékben élők nem szeretnék, ha beépítenék a Hódtó „tüdejeként" is emlegetett részt, de örülnének rendszeresen gondozott parknak.
A zöld területen átívelő egyetlen sétányt szilárd burkolattal látták el, tervezik kiszélesíteni a sportcentrum mellett vezető gyalogutat, melyet gyakran használnak a kerékpárosok is. Felmerült, hogy a Kossuth tér környékéről idekerülnének azok a platánfák, melyek a japán- akácok növekedését gátolják. A fásítás kérdése így részben megoldódna, bár az átültetendő fák túl idősek, a szükséges visszametszéssel torz korona alakulna ki.

A nagy zöldterület „kutyaparadicsom”, de folyamatos problémát okoz a sétáló ebek után maradt ürülék, ezért elhelyeztek néhány kutyapiszok gyűjtésére szolgáló tárolót.

2013-ban a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány szervezésében a Hódtói lakótelep Ormos Ede utcai frontján fémből készült játszóeszközökkel szerelték fel a kisebb kalandparknak is beillő játszóteret. Gördeszka centrum készült a keleti oldalon.

A park keleti oldalán gyűjteményes kertet ültettek ki néhány éve, az általános iskola kertjében egy rész botanikus kertként van beültetve.

A mozogni vágyókat 2006 szeptembere óta a modern Hódtói Sportcentrum várja, a 6395 négyzetméteres területen fekvő intézmény átadása óta nagy népszerűségnek örvend.

A park növényzete részben kelt pionír fákból, részben ültetett egyedekből áll, ezek főleg a sétányok, gyalogutak mellé lettek elültetve. Vérszilva, jegenyenyár, kőris, gömbjuhar, oszlopos tölgy, akác, nőtt zöldjuhar, myrobalán szilva és nyárfák gyakoriak.

Forrás:

http://hmvhelytortenete.blog.hu

Harmat Péter és Harmat Árpád helytörténeti blogja

Hódmezővásárhely rövid története (sulinet)

Szerelmei Sámuel: Hód-Mező-Vásárhely története. Hódmezővásárhely, 1900

Nagy István (főszerk.): Hódmezővásárhely története I. A legrégebbi időktől a polgári forradalomig. Hódmezővásárhely, 1984.

Adatok

Terület: 20000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Görkorcsolya, gördeszka Játszótér Sportpálya

Alaprajzok

Régebbi fotók