Horváth kert

Szent János tér

1937-ig itt állt a Budai Nyári Színkör. A park eredeti terveit Räde Károly készítette, az ő szakértelmét dicséri a gondos növényválasztás. A Haydn emlékmű (Kocsis András 1960) mellett csörgőfákat láthatunk. Az egyik legöregebb fa a nagy vadgesztenye, mely valamikor a színházépület előtt állt. Találunk a parkban pirosvirágú vadgesztenyét, szép, idős juharfákat, kőriseket, szivarfákat. A pavilonok mögötti többtörzsű ezüstfenyőkről azt mesélik, hogy elágazásuk egy háborús sérülésnek  köszönhető.
A határoló utak által szétszabdalt korábbi Szent János térre 1999 óta Nepomuki Szent János barokk szobra emlékeztet, mely a népszerű játszótér (Tóth Mária munkája) mellett áll. Az Alagút utca felöli szobor, Ferenczy Béni és Vigh Tamás ülő nőszobrának  környezetét Dalányi László tervezte; a szobor előtti szökőkút mellett szép virágkiültetést láthattunk itt minden évben. 1998-ban kerékpárút szelte át az előtte levő burkolatot.
2010-11-ben a kert Alagút utcai oldalát átalakították, összefüggésben a környék gyalogos közlekedést preferáló átrendezésével. A medencét áthelyezték a szobor környezete is átalakult, a régi WC helyett új pavilon épült. Előttük találhatjuk Déryné 2010-ben felállított szobrát (Polgár Botond, Ligeti Miklós), körülötte virágkiültetéssel és padokkal. A tér áttervezését a Várkert kft-ben készítette Sági Ilona.

 

Adatok

Terület: 13900
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Szökőkút, díszmedence WC

Alaprajzok

Régebbi fotók