Horváth kert

Szent János tér

1937-ig itt állt a Budai Nyári Színkör. A park eredeti terveit Räde Károly készítette, az ő szakértelmét dicséri a gondos növényválasztás. A Haydn emlékmű  (Kocsis András 1960)  mellett csörgőfákat láthatunk. Az egyik legöregebb fa a nagy vadgesztenye, mely valamikor a színházépület előtt állt. Találunk a parkban pirosvirágú vadgesztenyét, szép, idős juharfákat, kőriseket, szivarfákat. A pavilonok mögötti többtörzsű ezüstfenyőkről azt mesélik, hogy elágazásuk egy háborús sérülésnek  köszönhető.
Az Alagút utca felöli szobor, Ferenczy Béni és Vigh Tamás ülő nőszobrának  környezetét Dalányi László tervezte; a szobor előtti szökőkút mellett szép virágkiültetést láthattunk itt minden évben. 1984 ben került az Attila út felőli oldalra Kocsis András Haydn szobra a zeneszerző halálának 150. évfordulójára.

1998-ban kerékpárút szelte át a burkolatot a szökőkút és Haydn szobor előtt.

A határoló utak által szétszabdalt korábbi Szent János térre 1999 óta Nepomuki Szent János barokk szobra emlékeztet, mely a népszerű játszótér (Tóth Mária munkája) mellett áll.
2010-11-ben a kert Alagút utcai oldalát átalakították, összefüggésben a környék gyalogos közlekedést preferáló átrendezésével. A medencét áthelyezték a szobor környezete is átalakult, a régi rézsűbe rejtett WC helyett új pavilon épült. Előttük találhatjuk Déryné 2010-ben felállított szobrát (Polgár Botond, Ligeti Miklós), körülötte virágkiültetéssel és padokkal. A tér áttervezését a Várkert kft-ben készítette Sági Ilona.

2011-ben helyezték el a Krisztina körút felőli oldalon Chopin szobrát, Boleslaw Syrewicz alkotása a párizsi Luxemburg kertben 1899 óta álló szobor másolata


 

Adatok

Terület: 13900
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér WC Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

János tér 1928
Terv a 60-as évekből

Régebbi fotók

Kép a parkról -70-es évek
Medence hóban 70-es évek
Havas park -70-es évek
Medence és templom -80-as évek
Ping-pongozók -80-as évek