Horváth Mihály tér

Korábbi neve az 1798-ban épült templomról Templom tér volt, de nevezték Mária-Terézia térnek is. 1954-ben kapta jelenlegi nevét. A névadó Horváth Mihály, XIX. századi kultúr-politikus, a szabadságharc püspöke, akinek emlékét emlékoszlop őrzi.

Pázmány Péter esztergomi érsek szobrát (Radnai Béla) a Ferenciek teréről helyezték át ide 1960-ban, a szobor körül virágágy díszít a templom előtti gyepes felületben.

A tér túlsó oldalán a gimnázium előtt térburkolat készült. Mellette épült a „Hatholdas pagony” vagy Micimackó játszótér 1998-ban a Pagony Kft. tervei szerint és Dénes István fafaragó munkájával.  Ötletes szép megoldások és játékok szórakoztatják a látogatókat, találkozhattunk Milne könyvének kedves figuráival, de sajnos nem sokáig, mert a magas kerítés dacára pár év alatt tönkrement – most bezárva várja a jobb időket.

A mellette lévő régi játszótér és labdapálya egy a szokásos gyomfákkal teli gazos üres telekkel határos. Növényzetéből a templom oldalán álló platánok és Ray Rezső szép szecessziós épülete érdemel említést.

A kerület az egész térségre – pályázat után – kiviteli tervet készíttetett (LÉPTÉK-TERV Tájépítész Iroda) mely egyelőre fiókban pihen.

Végül 2014-ben a GARTEN Kft tervei szerint átépítették a teret, szökőkúttal, harangjátékkal. Télen jégpálya van az északi oldalon. A gimnázium előtti bekerített részen a játszótér helyett pihenőpark van, már csak a gömbkőrisek emlékeztetnek a közelmúltra, de az ötletes nagykocka kitüremkedések, melyből a fák kitörtek, szórt burkolatra lettek cserélve.

Adatok

Terület: 4000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Sportpálya Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Mária Terézia tér parkozási tervrajza - 1927

Régebbi fotók

Képeslap a 30-as évekből