József nádor tér

Mielőtt a parkoló autók elcsúfították, a Belváros legszebb tere volt. A téren álló József nádor szobrot (Johann Halbig műve) 1869 -ben állították; soha nem döntötték le, sőt a tér neve is változatlan.

A gépjárművek okozta károk miatt a szép ostorfa sor ma már nem a régi. Érdekesség még, hogy eredetileg gömbkoronájú fákkal un. biedermeier kert készült, ezt mutatja egy régi terv is, mely Rade Károly alkotása 1928-ból.

Minden évben szép látvány a déli oldalon az egynyári virágágy, de az utóbbi években a fegyelmezetlen városi kutyatartás a parkot egyre inkább tönkreteszi.

Szép dísze, a kétoldali ostorfa sor / Celtis occidentalis /.

Mélygarázst és új térkialakítást terveztek, de eddig nem valósult meg - írtam ezt 2013-ban, azóta ez megvalósult egy építész tervező csoport tervezésében. A nyilvánosság előtt csak a herendi díszkút tervezője vállalta a nevét.

Ha elolvassuk az interneten  az ismertetést http://www.blvf.hu/projektek/folyamatban-levo-projektek/241-jozsef-nador-ter-felszini-kialakitasa , sok dologról szó van. Azt nem emelik ki, hogy vajon miért kell felszínen parkolni egy mélygarázs felett. Nem szoktam a személyes véleményemet megosztani, de csak azt remélem, hogy a fák majd el fogják egyszer - legalábis nyáron - takarni.  A díszutak, a zavaros korláterdő, az utcabútorok indokolatlan sokfélesége gyógyíthatatlan  látvány-seb a belváros arcán.

Adatok

Terület: 1300
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér WC Ivókút, díszkút

Alaprajzok

József-tér parkozási tervrajza - 1926
József nádor tér - alaprajz

Régebbi fotók

József nádor tér (Budapesti üdvözlet)
József nádor tér 1930 körül
József nádor tér 30-as évek (üvegnegatívok FŐKERT Fasor)