Kaposvár - Európa park

A tér a Fő utca- Kossuth Lajos utca sarkán épült modern épületek által alkotott kis tér, 1962-ben Latinka Sándor szoba (Konyorcsik János) került ide, akkor még részben régi házak övezték a teret.  A hatvanas évek végén megépült a tér északi oldalát lezáró ház a Biztosítás-Biztonság neonreklámmal, előtte díszmedence, szökőkúttal, virágágyások, padok színvonalas parkot alkottak, már láthatjuk a www. köztérkép.hu-n a park 70-es évekbeli látványát a Kossuth Lajos utca menti platánsorral. (https://www.kozterkep.hu/~/16256/Latinka_Sandor_szobra_Kaposvar_1969.html)

A platánok nagyra nőttek, a parkot 2000-ben átalakították a Főutcához kapcsolódva, ekkor került a térre a Napkerék, mely ma is a gyerekek kedvence, Bors István kaposvári tréfás kedvű szobrász készítette.  A növényzet gömbkőrisekkel, nyírfával egészült ki.

2008-ban a Főutca torkolatában szökőkút készült – Ambrus Éva keramikus plasztikájával, ekkor helyezték el a Bohóc szobrot , másik nevén a Tótágast (Weeber Klára). A torkolatba  júdásfák kerültek.

Forrás:

www.köztérkép.hu

www.fortepan.hu

http://kaposvar.varosom.hu

https://www.telepules.com/kaposvar/turizmus.html

 

Adatok

Terület: 2500
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Régebbi fotók

fortepan 28592 Lechner központ -VÁTI 1970
fortepan 28593 Lechner központ -VÁTI 1970
fortepan 29335 Lechner központ -VÁTI 1970
köztérkép feltöltő:Sila