Kecskemét - Katona József tér

A Lestár téren áthaladva déli irányban folytatódik a térsor a Katona József térrel. A két tér találkozásánál áll a Szentháromság szobor, mögötte a Katona József színház.

A Kecskemét belvárosában, a Katona József Színház előtt álló fogadalmi emlékművet az 1739-40-es pestisjárvány túlélői emeltették, mint latin nyelvű feliratai is elmondják. A Lestár tér felőli írás magyarul így szól: "Kecskemét mezőváros lakosai kegyes fogadalomból emeltették a ragályos dögvésztől megmenekülésük emlékére."  A szobrot Conti Lipót Antal alkotta 1742-ben.

Az ország ezer éves évfordulójának emlékére építették a híres bécsi Helmer és Fellner színházépítő cég tervei alapján 1895-96-ban. Az épület eklektikus stílusát barokk motívumok gazdagítják.

A színház nyugati oldalán az 1943-ban felavatott emlékmű a 38. Magyar gyalogezred hősi halottainak állít emléket - Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette.

Itt egy domb alá rejtett benzinkutat is találunk, ahol platán, zöldjuhar, ostorfa, vérszilva és magyal található.

A tér keleti oldala parkosított, itt van Vígh Tamás 1962-ben felállított Katona József szobra, melynek avatásán Illyés Gyula is jelen volt.

Szilfák, japánakácok, papíreper idős példányai, gesztenyék, csörgőfák és tiszafák alkotják a faállományt. A sétány mellett talajtakarókból és évelőkből álló sáv húzódik, melyben a  lengyel-magyar barátság tölgyfája áll. A közelében fiatal magyar tölgyet láthatunk (Quercus fraineto), nemrég ültettek egy fiatal körtefát –vélhetően  emlékfaként.

Forrás:

http://www.bacstudastar.hu

www.köztérkép.hu

www.egykor.hu

http://www.fortepan.hu

http://kecskemet.varosom.hu/

Adatok

Terület: 13000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér

Alaprajzok

Régebbi fotók

fortepan_14864_ Négyesi Pál 1939
fortepan_47291_ Négyesi Pál 1939
fortepan_65658_ MAGYAR RENDŐR_1939