Lehel tér

A tér a volt Váci temető helyén a piaccal együtt több mint két hektár területet foglal el.
1933-ban épült az Árpádházi Szent Margit templom, Möller István tervei szerint neoromán stílusban. A templom előtti füves téren többször kísérelték meg fák telepítését, de mindannyiszor elpusztultak. Jelenleg talajtakaróval ültették be a templom előterét.  A templom körül ostorfák, platánok vannak. A templom mögött villamos megálló s az út osztja meg a teret.
A piac helyén épül a Lehel-csarnok Rajk László tervei szerint.
Az Élmunkás házak melletti park a hatvanas években Jancsó Vilmos tervei szerint épült kis játszó és pihenő területtel, de a piac egyre jobban terjeszkedve elvágta a közterülettől.
A csarnok  megépítésekor vegyes forgalmú széles út épült az épület keleti oldalán, mellette a XIII. kerületi Önkormányzat bekerített játszóteret épített. A parkban javarészt nyárfák vannak, ahogy a templom körüli kertet, ezt a részt is bekerítették. A nyárfákat visszavágták, a park elhanyagolt, alig használják.

2018-19-ben az Árpád-házi Szent Margit templom előtti tér felújítására Budapesti Fővárosi Önkormányzat megbízása mellett, az egyház és Budapest Főváros XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatala kezdeményezése miatt került sor. A cél a templom előtt egy olyan fogadótér kialakítása volt, mely felvonulási és rendezvénytérként (esküvők, egyházi események) is funkcionál. A tervezett fogadótérhez méltó, zöldfelületi környezet kialakítása is a célok között szerepelt.

A templom előtt, annak tengelyére klasszikus négyszögletű tér tervezett, a burkolat szintjén kialakított vízarchitektúrával. Az egyirányú gépkocsi behajtási lehetőség - a fogadótéren keresztül - továbbra is megmarad, de csak célforgalom számára. A fogadótéren, a gépkocsi forgalom számára kijelölt terület, a burkolatba épített forgalomterelő elemekkel határolt. A központi téren, a két részből álló vízarchitektúra, egy a fogadótér színétől eltérő (sötétebb szürke), négyszögletes formájú burkolt felületen kap helyet, a templom tengelyére szervezetten. A vízarchitektúra az É-i oldalon 55db párásító fúvókából áll raszteres kialakításban, míg a délin 21db víz alatti szivattyúval megtáplált fúvókát helyezkedik el egy medencében. A medencébe betervezett fúvókákba jetenként 3db párásító fúvóka is beépítésre került. A jetekből, egyszerre max. 3,1m magasra fellövellő vízsugarak esztétikailag díszítik a teret, és egyben temperálják is a nyári hőmérsékletet. A jetek a templomhoz illő, visszafogott színekben díszvilágítással kialakítottak.

A tervezési terület funkcionális elemei a templom két oldalán, valamint a Lehel utcával és az Árpád úttal párhuzamosan futó járdák, melyek az aluljáró megközelítését teszik lehetővé. A díszteret a járdákkal a fogadótér déli részére tervezett, íves terraway, vízáteresztő burkolat köti össze, kivédve az áttaposásokat a tervezett zöldfelületen.

A térre tervezett padok, ülőkockák mellett hulladékgyűjtők és kerékpártárolók is helyet kaptak. A vízarchitectúra közé elhelyezett ülőkockákon Jézus és a 12 apostol szimbóluma jelentik meg, illetve a kerületre utaló XIII –as szám.

A zöldfelületre ökologikus növényágyakkal tarkított színes kiültetések kerültek, ahol a díszfüveké és tavasszal a hagymás növényeké a főszerep. A gyepfelületet megújult és új fák kerültek telepítésre a fogadótér köré.

Tervezés: 2018. ősz, tervezők Pápai Veronika és Nágel-Fischer Márta, kivitelezés: 2019. tavasz/nyár eleje.

Adatok

Terület: 7600
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Régebbi fotók