Matrica Múzeum - Régészeti Park

Szabadtéri kiállítás és park Százhalombattán

A Százhalombattai „Matrica” múzeum, Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma  az érd-battai Sánc-hegy mellett 1996-ban nyílt meg,  és a helyi önkormányzat támogatásával épült . A 2700 éves halomsírok, amelyből öt található itt, a Halstatt kúltúrához tartozó emlékeket, maradványokat őriznek.  Az egykori, elsősorban bronzkori és vaskori települések helyén a közösségi épületek, házak, kemencék hiteles rekonstrukciói találhatóak, amit régészek, építészek, mesteremberek építettek meg. Ily módon megelevenedik a múlt, a látogató bepillanthat az őskori élet hétköznapjaiba. Diákok, családok és más csoportok változatos programokban vehetnek részt, beleértve az akkori ételek elkészítésének titkait, lepénykóstolóval egybekötve.

A múzeum a település római kori nevét viseli  „Matrica”, i.sz I-IV. században, a bronzkori települések helyén, több mint 300 éven keresztül virágzó római város volt a területen, vonzotta a lakosokat, az enyhe, kellemes, kiváló adottságokkal rendelkező Duna-menti táj.

A múzeum bejárata a Gesztenyés utcán busszal, autóval, egyéb közlekedési módokon könnyen megközelíthető.

tovább

Százhalombatta környéke a bronzkor óta lakott. Ennek bizonyítéka a régészek által feltárt bronzkori falu maradványai mintegy 4000 évvel ezelőttről. A szász, rác és magyar lakta település neve a középkorban Százhalom volt, és a batta név később társult hozzá, valószínűleg török eredetű. A Régészeti Park 1996-ban nyílt meg, a feltárt halomsírt 1998-ban adták át. A halmok között egy bronzkori és egy vaskori településrészletet alakítottak ki. A bronzkori falut (Kr. e. 2800–1400) három nagyméretű, faoszlopos tapasztott falú, nádtetős lakóház és egy kemencés melléképület alkotja. Az épületek mindegyike hiteles másolat, az eredeti ásatások alapján került rekonstruálásra. A környék i. e. 1300 körül elnéptelenedett, majd a vaskorban az urnamezős kultúra népe lakott itt. I. e. 7-6. században a hallstatti kultúra népe telepedett le. Ennek emléke az előkelők mintegy 120 halomsírja. A római korban Matrica (ejtsd Mátrika) néven katonai tábor volt a város területén, mely a Duna partján húzódó határt, a limest védte. A múzeumhoz vezető úton az egyes korok történeti emlékeit táblákon mutatják be, és a múzeumi falurekonstrukció helyszínén is részletes történelmi információkat találunk. A parkban a házak mellett a régészeti adatokat figyelembe véve konyhakert és gyógynövényes, fűszernövényes kertet létesítettek, az adott korra jellemző növényekkel. A Sánc-hegyen további régészeti feltárás folyik.

Adatok

Terület: 35000
Felszereltség: Ivókút, díszkút Kerékpárút WC

Alaprajzok

Régebbi fotók