Mechwart liget - Pap kert

A kerületi Polgármesteri Hivatal körüli lejtős park, elrendezésében keveredik a hagyományos park és a szocreál álbarokk a Bimbó út és Rómer Flóris utca között.  Délnyugati oldalon a Ganz gyár egykori igazgatójának, Mechwart Andrásnak a szobra áll, a rövid tengelyt gömbalakú cseplesz meggyek (Prunus fruticosa 'Globosa') hangsúlyozzák. Mögötte egy óra áll, harangjátékkal.

A hetvenes években épült szökőkutat 2010-ben teljesen felújították, mely a Polgármesteri hivatalhoz vezető lépcsős főtengelyében látható. A szökőkút körül virágládákkal is ellátott pergolát és padokat helyeztek el. A lépcső két oldalán játszóterek létesültek, eredetileg Osváth Judit tervei szerint. Az idők során felszerelésük gazdagodott, változott, 1999-ben bekerítették a játszótereket a sok kutya miatt.

A park növényzetéből kiemelhető a játszótéri tölgy-gyűjtemény és a nagy nyárfák. Állt itt egy múlt századi császárfa, melynek emlékére fiatal császárfát ültettek. 

A Pap kert a domb északkeleti oldalán található a Rómer Flóris utca felé eső domboldalon, eredetileg a Ferences templomhoz tartozott, neve is innen ered. Itt van egy labdapálya, ez a rész Csapó András tervei szerint készült. A gyerekek főleg télen, szánkózásra használták a területet, a labdapálya minden évszakban népszerű. 1999-ben körülkerítették a játszóteret és a labdapálya melletti kutyafuttató szintén elkerített, ami a jövőben a szánkózást veszélyessé teszi.

Általában míves virágkiültetés van az Polgármesteri Hivatalhoz vezető sétány tengelyében és a szökőkút körül.

Adatok

Terület: 17700
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Sportpálya Ivókút, díszkút Bekerített kutyafuttató Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Mechwart liget - 1927-es tervrajz
Mechwart liget - 1970-es tervrajz

Régebbi fotók

Mechwart liget
Mechwart liget
Mechwart liget
Mechwart liget
Mechwart liget
Mechwart liget - szökőkút
Mechwart liget - szökőkút
Mechwart liget - szökőkút
Mechwart liget