Millennium városközpont - Gregersen körönd - Bajor Gizi park

Bajor Gizi park

A Nemzeti Színház körüli terület Török Péter tervei alapján készül. A szoborsétányt a közelmúlt nagy magyar színészeinek szobrai díszítik.

A parkban különleges kertépítészeti megoldások tárházát találjuk, platán ernyőtől a labirintuson át a kőkertig (Vörös sivatag). Az épület előtti fanyarkák különösen szép példányok. A bonsai fák, a víz különböző alkalmazása teszik érdekessé a színház környezetét. Kár, hogy a színház mögötti méltatlan murvás parkoló miatt a szomszédos területek nem tudnak egymással kapcsolódni.

A Gregersen körönd a Művészetek Palotájához illeszkedik (Garten Stúdió terve), nagyvonalú kaszkáddal, térburkolatokkal, kortárs tájépítészeti megoldásokkal. A köröndöt Gregersen Guilbrand  norvég származású magyar hídépítőről nevezték el.

Az irodaházak Duna felőli oldalán játszóteret, pihenő parkot találunk. Ezek terveit szakaszonként más, a PandaPont, a Garten Stúdió és az Újirány csoport készítette.

 A csepeli Hév elválasztja a parkot a Dunától, bár egy modern gyalogos átjáró ezen valamit segít.

tovább

Ahol a vasút járt – a Bajor Gizi Park környezetrendezése

 

Tervezők: Andaházy László, Botka Szilvia

Honlapra kerülés időpontja: 2011, január 21 - 13:58

 

 

A Duna partján álló irodaházak és a Nemzeti Színház mellett meghúzódó 2 ha-os park a volt expo területen, régi vasúti pályák helyén épült.

A terület érdekessége, hogy szervesen kapcsolódik a környező irodaházakhoz, a Nemzeti Színházhoz, és közvetve a MÜPA-hoz. Ebből a kettősségből következően, a közparkokra jellemző funkcionalitáson túlmenően, az intézménykertek igényeit is ki kell szolgálnia a területnek. A park további érdekessége, hogy a kapcsolódó területeken más-más tájépítész tervező dolgozott, viszont a szomszédos parkrészletek egymásba folyva mégiscsak egy vonulatot képeznek. A két ütemben végigvitt gondolat - a Duna lágy hullámai terepplasztikákon keresztül jelenik meg a zöldfelületen -, végül teljes értelmet nyert.

A parkra jellemző lágy hullámzás különféle kertépítészeti eszközökkel jelenik meg, a látványdomboktól kezdődően, a meditatív kőkerten keresztül a lágy vonalú tájbútorokig bezárólag. A központi sétányt alacsony ülőlépcsők kísérik. A tájbútorok a terepplasztikák szerves részét képezik. A későbbi Duna-partra átkötő gyalogutak kezdeteként kialakított petanque pálya egyre népszerűbb. A második ütemben megépült játszókertben és az ülőkubusokkal gazdagított meditatív kertben minden korosztály megtalálja a maga számára megfelelő pihenési formát.

A park terve a 2010-Tájodüsszeia kiállításon került bemutatásra.

a park alaprajza pdf-ben

vezető tervező: Andaházy László
tájépítész munkatárs: Botka Szilvia

generál tervező: Panda Pont Kft.
generál kivitelező: Mundo Kft.

tervezés éve: 2006-2007.
kivitelezés éve: 2006-2008.

Forrás: epiteszforum.hu
Fotók: Andaházy László

 

Adatok

Terület: 30000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Régebbi fotók