2011 karácsony - ELKÉSZÜLT AZ ÖSSZES BUDAPESTI PARK!

Komlósné Hlatky Katalin kerttervező vagyok, a 2001-ben megjelent BUDAPESTI ZÖLDKALAUZ című könyv szerzője. A zöldkalauz.hu a könyv frissített és bővített változata. A könyvből a terjedelmi korlátok miatt sokminden kimaradt. Az eltelt 10 év alatt új parkok épültek a fővárosban, korszerűbbek lettek a játszóterek, sok tér és park átépült. Találtam sok archív fényképet, rábukkantam új adatokra, melyekkel kiegészítettem az anyagot.

Az adatok összegyűjtését és rendszerezését azért tartom fontosnak, mert az utóbbi 20 évben a tervtárak, fotótárak szétzilálódtak, már alig lehet megtalálni a korábbi korszakok parktörténeti, játszótér történeti emlékeit, lassan elfelejtődnek a tervezők.

A technika fejlődése már lehetővé teszi a Budapestről összegyűjtött teljes adatállomány bemutatását, a jövő változásai, a kortárs szabadtér építészeti alkotások is szerepelhetnek a zöldkalauz.hu -n. Az információk 2013-ban kiegészültek 9 vidéki város parkjaival, tereivel. 2018 februárban az összes megyei jogú város belvárosi terei és parkjai felkerültek a honlapra, tervezzük a turisztikailag kiemelkedő nagyobb városok bemutatását is. Reményeink szerint lassan az egész ország megjeleníthető a honlapon. Bemutathatók a tervek, tervpályázatok - a szakmai és laikus közönség számára érdekes lehet, mi maradt „fiókban”. A Facebook oldal segítségével követhetők a változások, átépítések, egyes parkokkal történő kedvező vagy éppen aggasztó események. 

A régi városképeket, parki fotókat, meglevő és elbontott szobrok és a tér történetének egyes adatait a www.köztérkép.hu honlap segítségével és hozzájárulásával használtam fel. Sokat köszönhetek a www.fortepan.hu honlapnak - mindkét forrás fel lett tűntetve a képek feliratánál és a szócikkekben.

A természetvédelmi területek az önkéntes feltöltőknek köszönhetően - a teljesség igénye nélkül - kerültek fel a ZÖLDKALAUZ-ra, itt a képeknél általában nincs forrás megjelölés.

A munkát nem tudtam volna elvégezni férjem - Komlós Csaba - segítsége nélkül.

Köszönöm Kollin Ferencnek, a BUDAPESTI ÜDVÖZLET című képeslap gyűjtemény szerkesztőjének, hogy az abban szereplő és az ő tulajdonában lévő képeslapok közléséhez térítésmentesen járult hozzá, segítve ezzel, hogy a XX. század elejének arculatát is be tudjam mutatni. Az egyéb képeslapoknál a forrás megnevezése a képek feliratánál található, ezek a Kiscelli Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményében találhatók . Néhány fotó a fortepan.hu és a köztérkép.hu –ról származik.

A 60-as évektől az ezredfordulóig sok kép származik a Fővárosi Kertészet fotótárából, segítségüket köszönöm.

A mostani állapotot és közelmúltat részben én fényképeztem, részben Komlós Ádám fotói szerepelnek - aki már a BUDAPESTI ZÖLDKALAUZ fotóit is készítette. Sokat segítettek a LÉPTÉK-TERV Tájépítész Iroda munkatársai valamint Móricz Orsolya és Zsigmond György gyakornok egyetemi hallgatók.