Nyíregyháza – Benczúr Gyula tér

A tér névadójának Benczúr Gyula festőművésznek a szobra Nyíregyháza egyik régi, patinás alkotása, amely a Jósa András Múzeum előtt áll (id. Fekete Géza  1942).

Közelében áll a fák árnyékában, a Vénusz születése kút, mely bronzmásolat - Kisfaludi Strobl Zsigmond ajándékozta a városnak, 1930. július 30-án állították fel.

Szép polgárházak szegélyezik a teret. Déli végén volt a szabadtéri színpad, 2017-ben ezt a részt elkerítve láttam, nagy építkezés folyt a kerítés mögött.  Berczeller Rezső Nő mandolinnal c. szobra a szabadtéri színpad  eléggé elhanyagolt, régimódi, de rendezett kertjében állt. Szépen elhelyezett, kedves szobor – a köztérkép.hu bejegyzés és fénykép szerint, de 2017-ben már nem találtam.

A kerítés előtt korszerű játszótér van alacsony palánkkal bekerítve, attól északra étterem és kerthelysége találhatók.

Értékes növényzetének legszebb darabjai a platánok, a Benczúr szobornál vérszilvák, jegenyenyár, szomorú eperfa, thuja látható,  nyírfa, ezüstjuhar,  kőris egészíti ki a faállományt.

www.fortepan.hu

www.köztérkép.hu

http://emlekjelek.hu - szerk.Ilyés Gábor helytörténész

 

 

 

tovább

Amiről az utcák mesélnek…
„A szépség diadalmas szobra”

A Benczúr tér fáinak és a festőfejedelem szobrának árnyékában búvik meg városunk Vénusza, Kisfaludi Strobl Zsigmond kiváló alkotása. A szobor eredetijét még 1918-ban gipszbe mintázta meg a művész, majd később hódító útjára indult és bronz alakot is kapott. A szobrásznak ez a legsikerültebb aktszobrainak egyike, amelyet a Műcsarnok 1925-ben rendezett akt-kiállításán első díjjal, míg Barcelonában 1929-ben aranyéremmel jutalmazták. Egy amerikai üzletember vásárlása révén Kaliforniába, Santa Barbarába került az eredeti példány, míg másolatai hazánk több városában és külföldön is megtalálhatóak.

A város vezetői 1924-ben vették fel a kapcsolatot Kisfaludi Strobl Zsigmonddal a Hősök szobrának az elkészítésével kapcsolatban. Még a monumentális szoborkompozíció felavatása előtti évben, 1927 őszén felajánlotta a művész Vénusz szobrát a városnak, hogy helyezze el egy parkban. Azonban a szobor fotóját látva kiderült, hogy „a mezítelen bronzszobrot nem látná mindenki szívesen a nyilvános köztereken vagy parkokban és erkölcspedagógiai aggodalmak hangzottak el a szakosztályi ülésen a gyönyörű pogány istenasszony finom vonalú idomainak közszemlére tétele miatt”. Ekkor az elhelyezését a Városi Múzeumban javasolták, egy két évvel későbbi tudósításból azonban kiderül, hogy az alkotást szökőkúttal kombinálva rendelték meg és az Olasz-Magyar Bank előtti téren tervezik felállítani. 1929 őszén meg is érkezett az alkotás, ám azt sokáig a városházán bújtatták, s közben arról vitáztak, hogy egy forgalmas téren, vagy az erdő sűrűjében állítsák-e fel. Szerencsére nem a moralisták győzedelmeskedtek és 1930 tavaszán a Károlyi parkban jelölték ki a helyét.

Ezzel a szobor viszontagságai még nem értek véget. Miközben büszkén mutatták a városba érkező látogatóknak, egy éj leple alatt felöltöztették, majd 1934-ben egyházi vezetők kérték az áthelyezését a sóstói strandra. Benczúr szobrának a felállítása előtt erre esély is volt, de minden maradt a régiben és ma is eredeti helyén hódolhatunk a „szépség diadalmas szobrának”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. július 21. 16. o.)

forrás: http://emlekjelek.hu/index.php  - szerk.Ilyés Gábor helytörténész

Adatok

Terület: 18000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér

Alaprajzok

Régebbi fotók

Szabadtéri színpad (http://emlekjelek.hu/index.php  - szerk.Ilyés Gábor helytörténész)
foertepan_10940_ Vénusz születése kút 1962 _GYÖNGYI