Nyíregyháza – Szabadság tér – Nagy Imre tér

A mai Szabadság tér is piacozó, vásározó hely volt 1950-ig - itt tartották a nádpiacot. 1890-ben már Zöldség tér a hivatalos neve, bár egy időben a Selyem térnek is hívták. Bencs László 1928-ban lett a tér névadója 1944-ig. Ekkor a város akkori vezetői Leninre nevezték át. 1980-ban, amikor az akkori Szabadság téren, a pártházzal szemben felállították Lenin szobrát, úgy döntöttek, hogy a két tér nevét felcserélik. 

Díszkút – Józsa Bálint 1982-ben készült fémszobra a Krúdy Ház előtti parkban áll, egy medence közepén, öreg platánfák árnyékában. 2016-ban készült itt a kerékpár tároló tetején egy vicces plasztika.

2016-ban a Váci Mihály Művelődési Ház mögött a városi önkormányzat kiemelt támogatásával, a Rotary Klub, cégek, intézmények és magánszemélyek adományából fogyatékos gyermekeknek is alkalmas integrált játszótér épült, ide került Rátonyi József 1984-ben felállított Szerelmespár szobra, sajnos a mellette álló nyírfa eltűnt. A szobor régi környezete az alábbi honlapon látható:

https://www.kozterkep.hu/~/3507/Szerelmespar_Nyiregyhaza_1984.html

A járdák közti zöldterületekben lombhullató és örökzöld fák állnak, a játszótéren egyenlőre nincs fa.

A Váci Mihály kulturális központnál és a bevásárló központ között található. Döntően térburkolat, rendezett zöldterület a Vay Ádám körút mellett látható kiemelt növénysávokkal, de inkább a bevásárló központhoz illik. A mártír miniszterelnökre tábla emlékeztet.

Forrás:

www.fortepan.hu

www.köztérkép.hu

http://emlekjelek.hu - szerk.Ilyés Gábor helytörténész

Adatok

Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Ivókút, díszkút

Alaprajzok

Régebbi fotók

fortepan_67004_Művelődési ház 1983_MAGYAR RENDŐR
www.kozterkep.hu/~/3507/Szerelmespar_Nyiregyhaza_1984.html Feltöltötte Ilyés Gábor
Játszótér területe átépítés előtt