Oláh-rét Természetvédelmi terület

Nyírvíz laposok, Butykatelep

Színpompás rétek, mocsarak, hagyásfás legelők: a Császárszállási tótól délre elhelyezkedő Oláh-rét Természetvédelmi Területen ízelítőt kaphatunk abból, milyen volt egykor a Nyírség vízjárta laposainak hangulata. A sok évszázados hagyományos tájhasználat (legeltetés és kaszálás) révén itt nem csak egy gyönyörű tájat találunk, hanem olyan élőhelyeket, amelyek védett növények, madarak, kétéltűek, hüllők sokasága számára nyújtanak otthont. 
Ezek a Nyírvíz laposok tavasszal gyakran kiöntenek és gazdag vízivilágot vonultatnak fel. Ez az élőhely típus különösen gazdag a védett növényritkaságokban, amelyek közül kiemelendő a félméteres nagyságúra is megnövő pompás kosbor, a mocsári kosbor alfaja. Másik mocsári virág a mocsári tisztesfű, amelyet a 19. században étkezési célokra is használtak, ezenkívül előfordul a hegyi rétek ritka virága, a csermely aszat, ami ezen az alföldi vizenyős területen is megtelepedett. Számos sárga nőszirom nő itt és tömeges a csetkáka, a szikes mocsarak jellemző társulásalkotó faja. Az érdelevelűekhez tartozó Fekete nadálytő a nedves réteken nő. Ezenkívül még számos érdekes növényfaj található meg itt.

tovább

Tegyünk egy kirándulást családunkkal, barátainkkal! Kérjük ehhez a helyi természetvédelmi kezelő, az E-misszió Egyesület (www.e-misszio.hu) segítségét!

Adatok

Alaprajzok

Régebbi fotók