Páskomliget parkerdő

 

A Szilas patak és a Szentmihályi út között terül el, kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt. A térképek szánódombot, lovasiskolát jelölnek. 1998-bann a Magyar Természetbarát Szövetség még túrákat szervezett, mára inkább a megoldatlan fővárosi hajléktalan helyzet tükre az erdő.

2007-ben nagy tűzvész pusztított, mely után tisztítási és helyreállítási munkák kezdődtek.

Idézet az Index korabeli honlapjáról:

„ A megégett faanyag kitermelésével megkezdődött az újpalotai erdőtűz utáni kárfelszámolás. A megszenesedett maradványok elszállítása után még idén ősszel új erdőt ültet a terület egy részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.

Szinte pontosan két hónappal a júliusi tűzeset után elkezdődött az új erdő telepítése Budapest XV. kerületében, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe tartozó Páskomligeti parkerdőben. A munka első fázisa a megégett, elszenesedett faanyag kitermelése és elszállítása. Több száz köbméter, nagyrészt fenyő faanyag elszállítása szükséges. A hétfőn kezdődött és várhatóan két hétig tartó munkálatokat követi a talaj előkészítése, majd még idén ősszel az új facsemeték ültetése. Az erdészet szakemberei nagyrészt akác, fekete nyár és egyéb lombos fafajokat ültetnek az egykori fenyőerdő helyére. A sétautak mellé például hársak kerülnek. Az ültetésnél minden egyes csemete számára külön gödröt kell ásni. Fontos, hogy a csemeték még a téli fagyok előtt a földbe kerüljenek, azaz várhatóan november végére befejeződnek az újraerdősítés első lépései a területen. A következő években az elültetett csemetéket ápolni, segíteni kell, hogy a területen megjelenő gyomnövények konkurenciáját minél hamarabb legyőzzék. Időjárástól függően 5-10 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a fák teljesen beárnyékolják a talajt, és látványában is ismét erdő álljon a leégett fák helyén. 

Emlékezetes, hogy 2007. július 22-én hatvan hektár erdő égett le Újpalotán. A leégett terület körülbelül ötöde tartozik a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe. A tűzvizsgálat eredménye szerint a tűz keletkezésének lehetséges okai között szerepel a hajléktalan tanyákon gyújtott szabadtéri tűz és az autóból kidobott cigarettacsikk. Sajnálatos tény, hogy már a tűzesetet követő héten visszaköltöztek a hajléktalanok a fák közé. A leégett terület legértékesebb állománya az Erdészet kezelésébe tartozó parkerdő volt. Az elpusztult faanyag értékét és az újraerdősítés költségeit figyelembe véve a Pilisi Parkerdő Zrt. csak ezzel a tűzesettel kapcsolatban mintegy 80 millió forint kár érte.”

 

tovább

László Tamás polgármester 2012. augusztus 31-én, pénteken a Páskomliget kiserdőben az Önkormányzat által a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével kiépítésre került piknikező- és sporthelyszín felavatásakor mindenkit arra kért, hogy a terület használatával mutassa meg, hogy a kerületiek itt vannak, jelen vannak, hogy számít és érték a kiserdő.

A kora reggeli első pikniken megjelentek száma is mutatta, hogy az egykor szebb napokat is megélt kiserdő, mely fénykorában közel 70.000, még ma is 38.000 újpalotait szolgálhat, ismét kezd élettel megtelni. Az Önkormányzat a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat szociális munkatársaival karöltve a fák között telepekben élő mintegy 80 hajléktalanból az együttműködésre kész 45 személy elhelyezésével, és az általuk évek alatt felhalmozott mintegy 700 m3 szemét felszámolásával, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel karöltve kitisztította a kiserdőt. A jól bevált együttműködés megmaradt, így a területet és az onnan elköltöztetett hajléktalanok további boldogulását is figyelemmel kíséri az Önkormányzat támogatásával a Szeretetszolgálat. A Páskomliget megtisztult, s az állapot fenntartása érdekében „körbekerítésre” került. A behajtási, s így szemétlerakási lehetőségeket biztosító utakat sorompók, oszlopok és árkok zárják el az illegális szemétlerakástól. Augusztus folyamán a szánkózó domb aljában az Önkormányzat közel 2.000.000. forint értékben építtetett ki a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével tollaslabda és lábtenisz pályát, amit 31-én reggel az idén 100 éves REAC sportolói vettek birtokukba. A polgármester arra bíztatta a focistákat és röplabdásokat, a Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesületének tagjait a jelenlevőkkel együtt, hogy használják a Páskomliget kiserdőt, az új bográcsozó és piknikező helyet a közösségi élet megélésének új helyszíneként, amihez az Önkormányzat évről-évre hasonló fejlesztésekkel és beruházásokkal fog hozzájárulni.

Adatok

Alaprajzok

Régebbi fotók