Pestújhely tér

Pestújhely eredetileg Rákospalota része volt, majd a rosszminőségű földeket parcellázták és eladták. Az így kialakuló nyaralóhelyet  Széchenyi telepnek nevezték el. 1909-ben önálló település lett, talán ezért, talán lakói elszántságának köszönhetően töretlenül fejlődött 1950-ig. Önálló színház, strand, sporttelep, harmincegy vendéglátó hely működött, három vallásnak volt itt temploma.
Római katolikus templom áll a téren, a két emlékműhöz kiskockakő burkolat vezet. A templom előtt   álla Szabadság zászló ( id. Pál Mihály 1936), mellette szép lepényfát láthatunk. A közelben áll az első világháborús emlékmű (1928)  a fák között.
Különféle juharfák, japán akác, idős nyírfák és akácok alkotják a faállományt, a kilencvenes években két cédrust is ültettek.
1998-ban a MATÁV épített játszóteret a tér északnyugati oldalán, fából faragott egyedi játszószerekkel (Nagy Kristóf munkája).
Antall József mellszobrát (Kirchmayer Károly) 2003-ban állították fel . A pestújhelyi un. sóskút emlékére kutat állított a Pestújhelyi Pátria Egyesület 2009-ben.
 

Adatok

Terület: 9000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Ivókút, díszkút Játszótér

Alaprajzok

Régebbi fotók

Pestújhely tér-MATÁV játszótér 1998