Rózsa utca - Szenes Hanna park - Hevesi Sándor tér

Rózsa utca

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat a Rózsa utca vonalában forgalomcsillapítást és gyalogos övezetet tervezett., melyet a Közlekedés Kft és VÁR-KERT Kft tervei alapján készítettek el. Ennek része a  a Szenes Hanna park, mely a Jósika utca háromszög alakú kiteresedése ak a Rózsa utcánál. A kör alakú burkolt részt Mikus Sándor Rózsa Ferenc emlék-kútja díszíti, körülötte padok és akácfák állnak. Egy idézettel ellátott kő állít emléket Szenes Hannának. A parkot kerítés övezi.

Az Izabella utca mellett található kis terek. A Pesti Magyar Színház előtt van a Hevessy Sándor tér, melynek korábbi neve Izabella tér volt. Itt - a  Blaha Lujza téri színház lebontásától a  Nemzeti Színház elkészültéig a Nemzeti Színház társulata játszott. A hatvanas években Azbej Sándor tervei szerint épült színház előtt 1997-ben díszburkolat készült kiemelt zöldterülettel (Baraczka Katalin terve).  A régi négy akácfákból egy megmaradt a homlokzat előtt. Az új zöldterületben cserjéket és hársfákat ültettek.

A Hutyra Ferenc tér kellemes pihenőhely az Izabella utca mentén, ahol Maugsch Gyula (a Mackó úr alkotója) 1952-ben felállított bronz kutyája kerítés mögül figyeli élő fajtársainak kevésbé áldásos tevékenységét. Hátát a gyerekek már fényesre simogatták és „lovagolták”. Az épület mellett pár padot és asztalt is találunk.

 

Adatok

Terület: 300+120
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Ivókút, díszkút

Alaprajzok

Alaprajz 1927

Régebbi fotók

Izabella tér (Budapesti üdvözlet)