Szentháromság tér

Korábban körülépített zárt tér volt, a második világháború pusztításait a Tárnok utca észak keleti felén nem állították helyre. Ilyen állapotra készült Csorna Antal terve 1958-ban. 1966-ban turisták számára pavilonok épültek. A Mátyás templom és környezetének kicsinyített mását is megtaláljuk a téren.
Egy kis játszótér is tartozik a térhez az iskola alatti bástyafal mellett, ennek felújítására a Főkert Tervezési Stúdióban készült terv1996-ban. Mivel a tér éjszakai bezárása elmaradt, a sok rongálás miatt a játszótér kissé elhanyagolt.
A tér közepén a barokk Szentháromság szobor, a Mátyás templom mellett Szent István királyunk szobra áll - Stróbl Alajos és Schulek Frigyes műve. Eredetileg az Orczy kertben volt a kút, melyet Maurer Klimes Attila tervei szerint helyeztek el a támfalban. A növényzetből megemlíthető a játszótéri szivarfa, török mogyoró és nyírfák, ezüstfenyők és egy magyalfa, valamint a Szent István szobor melletti császárfák.

2013-2014 évben felújyították a teret a vári térburkolatokhoz hasonlóan felezeett bazalt kockakő/mészkő burkolatokkal, megoldva a vízelvezetést, kiemelve a szobrokat és az építészeti hangsúlyos pontokat. A rendezés kiterjedt a Hilton hotel melletti terekre, Halászbástya környezetésre  és az Ince pápa térre, a rendezett terület 16000 m2. Új közvilágítás és öntözőrendszer készült, korszerű utcabútorozással egészült ki a tér felújítása, megtartva az idős növényállomány nagy részét.

Tervező a Solitaire kft (Tátrai Judit, Bálint A.,Kacskó D., Márton M., MolnárA., Merétli E., Németh M., Potyondi F., Domrocsi T., Jordán P., Leitner G., Simon G.)

A tér az intenzív gyalogos forgalom számára, rendezvények helyszíneként  lett újra fogalmazva, csatlakozik a korábban megépült déli területhez, ahol pavilon és zenepavilon épült, az üzletek üvegtetőt kaptak.

A várfal melletti játszóteret átépítették, most Mátyás király történelmi játszóházként működik. 

Adatok

Terület: 6000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Ivókút, díszkút Játszótér Szökőkút, díszmedence WC

Alaprajzok

Halászbástya 1928

Régebbi fotók

Mátyás templom és Halászbástya 40-es évek
Szentháromság tér - Mátyás templom 40-es évek
Kollégium - ma KÖH 40-es évek
Halász-bástya 1965
Halászbástya télen 70-es évek
Szentháromság tér 70-es évek
Szentháromság tér - játszótér 70-es évek
Hilton hotel - rajz kiegészítések
Hilton hotel - rajz kiegészítések
Hilton hotel - rajz kiegészítések
Hilton hotel - rajz kiegészítések
Díszkút
Tárnok utcánál 80-as évek
Szentháromság tér 80-as évek
Szentháromság tér 80-as évek
Schulek lépcső 90-es évek
Schulek lépcső 90-es évek
Schulek lépcső 90-es évek
Schulek lépcső 90-es évek