Tatabánya Bánhida - Millenniumi park, Csónakázó tó

A Galla patak és a vasút között terül el, észak-keleti oldalán a park szélén távfűtő  vezeték húzódik, ezen keresztül, hídon közelíthető meg a Jubileumi park felől a terület. Középpontja a Csónakázó tó, melynek nyugati oldalán sziget található.

A tó körüli sétány/bicikliút halad, mellette rugalmas burkolatú futókör kerüli meg a tavat, szakaszonként váltakozó fajtájú fasorral.

Államalapítás emlékére kopjafát, zászlótartókat helyeztek el, van egy kissé elhanyagolt szabadtéri színpad. A sétány mellett áll a Szent Borbála ivókút kis esőtető alatt, mellette szép tőből ágas gyertyánt láthatunk.

Ligetes, tágas park főleg nyárak és füzek díszítik, fasorok kőris, hárs, szoliterek hárs, juharok, platánok, ezüst és vérjuhar, keleti ostorfa van a faállományban.

Közvilágítás is készült, a tóban szökőkút levegőzteti a vizet, fahíd 2010-ben épült thujákkal. A szigeten 2001ben nyert elhelyezést, Szunyogh László szobrász és Kovaliczky István csillagász alkotása, a Napóra, melynek fő alakja a gyermek Istvánt karjaiban tartva az égieknek ajánló Géza fejedelmet ábrázolja, Géza fejének árnyéka mutatja az idő múlását. A mérések szerint művészi napóra 16 másodperc eltéréssel mutatja a pontos időt.

,A szigeten nyírt cserje és virágkiültetés, ezüst atlasz cédrus és néhány lombhullató bokorfa díszlik. A vasút felől, zártabb, erdőszerű a növényzet.

www.köztérkép.hu

http://www.infotatabanya.hu

http://www.tatabanyapont.hu/tartalmak

Adatok

Terület: 80000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Kerékpárút Futópálya WC Ivókút, díszkút

Alaprajzok

Régebbi fotók