Teleki tér

A XIX. század második felében épült be a környéke. 1874 óta, a 48-as forradalom diplomatájáról Teleki tér a neve.

1900-ban parkosították először, azóta 1951-ben készült egy felújítás. A téren használtcikk-piac működött jelenleg egy benzinkút foglal el jelentős részt területéből.

Rendezésére történtek kísérletek, készültek diplomamunkák, legutóbb tájépítész hallgatók ötleteltek a változtatás, korszerűsítés lehetőségeiről.

2014-ben elkészült a felújítás, amiről a csatolt linken olvashattok.

2014-ben valósult meg a tér felújítása , megépült a piac, közösségi tervezéssel, hosszú egyeztetési és alkotói folyamat eredményeképpen. A tervező az Újirány Csoport (Tihanyi Dominika, Pozsár Péter, Kovács Árpád, Muszbek Johanna, Szohr Gábor, B. Orosz Orsolya) 2015-ben részben ezérta munkáért megkapta az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE díjat.

Részlet Pásztor Erika Katalina laudációjából:

"Az utóbbi évek egyik legmeghatóbb szakmai eseménye volt számomra a Teleki tér közösségi tervezési programjának eredményeit bemutató rendezvény. Nem csak engem, hanem a polgármesterhelyettes asszonyt is lenyűgözte az, amit ott látott, s aminek eredményeképpen ma már a helyi politika szemében a Teleki tér egy közösségi tervezési etalon lett, az összes tovagyűrűző hatásával együtt, azzal, hogy végül született egy közösség, egy egyesület, amely felelősséget vállal a tér hosszú távú fennmaradásáért. Tulajdonképpen negatív energiákból, politikai megosztottságból, bizalmatlanságból, elidegenedésből, a súlyos társadalmi betegségek tüneteit felmutató tér magára maradt embereiből az Új Irány közösséget bírt teremteni azzal, hogy terelgette, inspirálta, bátorította és segítette a résztvevőket abban, hogy találják ki és vegyék birtokba saját élő világukat. Mert itt nem csak arról volt szó, hogy hova kerüljön pad, és hol legyen játszótér. Sokáig tudnék mesélni arról, hogy mit tapasztaltam: csak pár tucat lakó, pár ember a helyi politikából, meg az Új Irány csapata volt jelen, és csoda történt, közösség született. Ehhez a csodához a tájépítész tervezői kvalitások mellett még sok minden más is kellett: elkötelezettség, pozitív gondolkodás, az emberekkel való bánni tudás képessége, de legfőképpen nagyon sok szeretet."

Az alkalmazott kortárs elemek harmóniában a divatos fényképezkedős szobrokkal, növényzettel, a tér déli sarkán átadott közösségi ház+gördeszka pálya kombinációval máris kedvence a fiataloknak. Megtalálják helyüket a kutyások és idősebbek, remélhetőleg a közösségi tervezés és őrzés miatt a tér használati rendjét is be fogják tartani. Az Újirány Csoport tevékeny résztvevője a  Hello Wood alkotásoknak is, inenn  ismerős fa szabadtéri színpad háttere.

Az Újirány leírást a "További leírás"-ban olvashatjátok - benne a közösségi tervezési folyamatra utaló linkkel - képeket az alábbi linken lehet látni:

http://ujirany.com/hu/projekt/teleki-teri-kozossegi-park

tovább


munka címe: Teleki téri közösségi tervezés
tervezés / megvalósítás éve: 2013/2014
generál tervező: Újirány Tájépítész Kft.
szerzők: B. Orosz Orsolya, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika
látványrajzok: Sarfanek Zita
szakági tervezők: közműtervezés - Vakondok Kft., világítástervezés - Bíró Béla., öntözés – Ganzhydro Kft.
területnagyság: 14 000 m2

A Teleki téren létrejött részvételi tervezés célja a jelenleg erősen lepusztult tér helyén egy olyan közösségi park létrehozása, melynek kialakításában a környék lakói is részt tudnak venni. A folyamat maga egy olyan nyitott 10 hetes workshop/műhelymunka sorozat volt, melyhez bárki, bármikor csatlakozhatott. A részvételre egy „Milyen legyen a Teleki tér?” kérdéssel címzett plakát invitálta a környéken lakókat. Az alkalmazott tervezési módszertan egyenes leképezése volt egy szakmai tervezési folyamatnak, így elmondható, hogy a résztvevők tervezőtársakként vettek részt abban a tervezésben, amely voltaképpen saját életükre vonatkoztatott jövőképük definiálása is volt egyben. A közös tervezés célja a park kialakításának közös, konszenzuson alapuló megfogalmazásán túl az volt, hogy a hosszú folyamat során létrejöjjön egy olyan civil szervezet, amely a tervezési szakaszt követően a közösségi park kivitelezési, fenntartási fázisában, valamint közösségi programok szervezésében is aktív részt vállal, ezáltal a folyamatalapúságot biztosítva.

A Teleki tér tervezési folyamata megtekinthető itt:

https://www.facebook.com/milyenlegyenatelekiter

Adatok

Terület: 29650
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Görkorcsolya, gördeszka Ivókút, díszkút Játszótér Bekerített kutyafuttató Pingpongasztal Sportpálya WC

Alaprajzok

Régebbi fotók

Teleki tér - '70-es évek