Újpalota - Fő tér

Az Újpalotai lakótelep központi parkja. Itt áll a főváros egyesítésének évfordulójára Miskolc város ajándékaként felállított fém emlékmű - Varga Miklós műve.

Elnevezését  Nyírpalota térként a Nyírpalota út miatt tévesen írtuk, neve mindíg Fő-tér volt. "A "Nyírpalota" név úgy kerülhetett képbe, hogy a lakótelep főútjainak egyikét, mely korábban a Hevesi Gyula nevet viselte, 1991-ben Nyírpalota út névre keresztelték, de ilyen nevű tér még akkor sem volt, a Nyírpalota szóösszetételt ekkor (1991-ben) ötlötték ki. Amikor a környék lakóit megszavaztatták 2000-ben, hogy mi legyen a lakótelep központi terének a neve, akkor a javaslatok közt is szerepelt Nyírpalota tér elnevezés, de szerepelt a Palota tér is, ám végül a Fő tér kapta a legtöbb szavazatot." olvastam Rátonyi Gábor Tamás helytörténeti kutató szíves közlésében 2017-ben.


Növényzete választékosabb mint az átlag lakótelepi, szivarfák, tiszafák, tűzjuhar, tatárjuhar, mezei juhar fák láthatók a megszokott nyír, juharfajok, platán, csörgőfa, kínai nyár és oszlopos tölgyfák mellett.
A cserjék is szépek, kiemelkedő a rutafélék családjából az alásfa (Ptelea trifoliata), a cserszömörcék és galagonyák.
Az Önkormányzat 2011-ben sikeres ötletpályázatot írt ki a tér rendezésére.

Adatok

Terület: 13000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Szökőkút, díszmedence

Alaprajzok

Régebbi fotók

Újpalotai lakótelep
Tervezők Újpalotán
Játszótér rakétával
Rakéta közelről
Nyírpalota tér 1998