Varga Márton szakközépiskola - japánkert, tankert

A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 

egy középiskola, Budapest XIV. kerületében, Zuglóban. Mai nevét a híres kertész, tanár, iskolaigazgató, Varga Márton után kapta, aki a Kertészeti Tanintézetben 1905 – 1908 között végezte el felsőfokú tanulmányait. 1909-ben Budapest székesfőváros szolgálatába lépett, mint városi főkertész. 1925-ben hozta létre és két évtizeden át irányította a Székesfővárosi Kertészképző Iskolát. 1928-ban sikeres nagyarányú virághagyma- (tulipán és jácint) termesztést kezdett. Ügyvezető elnöke, majd elnöke volt az Országos Magyar Kertészeti Egyesületnek. Szobrát 2000-ben állították a japánkertben, Szathmáry Gyöngyi alkotása.

A tankert egyedülálló, nagy része Magyarország és Budapest első közel 100 éves japánkertje.

https://www.vmszki.hu/vmszki/iskolank/tortenet

A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum több, mint 110 éves, Magyarország egyik legrégibb szakképzést nyújtó középiskolája, 1906-ban jött létre, 1926-tól Varga Márton igazgató vezetésével kertészeti képzés zajlik az iskolában, ami 1972-től földmérő, majd földmérő, földügyi, térinformatikai technikus képzéssel egészült ki. 3 éves szakmunkás képzés is van az iskolában, kitűnő körülmények között. A diákok megismerhetik az érdekes dísznövényeket, kő és egyéb parképítésben használt burkolatokat a bemutató kertben. Sövénybemutató, pázsitfű fajtabemutató, szőlő fajtabemutató látható, sokféle lombhullató és örökzöld dísznövény ismerhető meg a bemutató kertben és üvegházakban, ahol a diákok a manuális kertészeti munkákat tanulhatják meg. Az évelőkert a Mogyoródi út felőli platánsor alatt lett kialakítva, az egész vegetációs időben színpompás. A díszkertben Vakok kertjét alakítottak ki, a legnagyobb attrakció Magyarország és Budapest legelső, közel 100 éves a japánkertje. Iskolamúzeum is működik, amit érdemes megnézni.

Tavasszal JAPÁNKERTI NAPOK vannak, különböző bemutatókat rendeznek, nyár végén a díszudvarban a selyemmirtusz fajtabemutató sok látogatót vonz, a kert az ünnepi eseményeken kívül bejelentkezéssel megtekinthető. 

A tanulók minden évben kiemelkedő eredményeket érnek el különböző szakmai versenyeken, Országos Tanulmányi Versenyeken és az szakmák tanulóinak világversenyén. World Skills - Országos Kertépítő Tehetséggondozó Tanbázis az iskola területén található.

Adatok

Terület: 20000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér

Alaprajzok

Régebbi fotók