Vekeri-tó

Debreceni Erdőspuszták

Debrecentől mintegy 10 km-re, DK-re a Hosszúpályi út mentén, az Erdőspusztákon áthaladó Kati-ér mellett mesterségesen létrehozott Vekeri-tó ma is kedvelt pihenőhely.

A Vekeri-tó a Kati-ér megduzzasztásával létrehozott tó, amely az évtizedek alatt pihenőhelyből kiváló nádas-gyékényes vadvízzé alakult, hangulatos fahidakkal és piknikhelyekkel, telepített ligeterdőkkel. A területen valamiért különösen sok a mogyorós pele, védett kisemlősünk. A kiváló gomba élőhelyek miatt, gombászásra is, és hangulatos kirándulásokra is, rendezvényekre is alkalmas létesítmény.

tovább

A tó elmocsarasodott déli része  védett élőhely. Egyes években szerkőtelep is van a tavon.  A vizi madárvilága értékes, récék, vöcskök mellett ritka fajok is pl kisbukó is előfordulhat rajta. A tó körüli erdősávokban meterséges odúkkal segítik az énekesek fészkelését. Télen a mogyorós pele is megtalálja itt a telelőhelyét. 

Adatok

Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Kerékpárút Sportpálya Futópálya WC Ivókút, díszkút Bekerített kutyafuttató

Alaprajzok

Régebbi fotók