Vérhalom tér

Több utca találkozásánál, a Törökvész úttól kétpercnyi sétára, a dombtetőn helyezkedik el. Neve Hédervári Kont és Hunyadi László lefejezésére utal, utóbbit Gyulafehérvárra szállítása előtt szintén itt temették el. Többféle, meg nem erősített hagyomány fűződik e területhez, itt temették el Martinovics Ignácot és az összeesküvés többi áldozatát. Nevét 1847-ben kapta az addigi Franzisciberg helyett.

tovább

Az egyik legkorábbi budapesti játszótér, melyet 1919-ben készítettek, később bekerített labdapálya is létesült. Az idős juharok, kőrisek, akácok, gesztenye és tölgyfák az eredeti fásításkor kerültek ide, de talán a mészköves, márgás alapkőzet miatt nem nőttek olyan óriásira, mint nedvesebb környezetben szokásos. Szépek az ezüstfenyők, a nyírfákon az utóbbi évek szárazságai helyenként csúcs-száradást idéztek elő.

A játszóteret kerítéssel vették körül. Így az eredetileg a játszótérhez tartozó szobor, az Anyai szeretet (Botfai Hűvös László 1937.) kiszorult a játszótérről. A játszóteret felújították, a hinták és néhány játék a bekerített téren kívül vannak. Labdapálya is van a téren.

Még egy szobrot találunk a parkban, Kerényi Jenő készítette 1975-ben, megnevezése „Nő óvja a lángot”

A barátságos és szép tér a kerítések miatt sokat veszített varázsából.

A téren több fiatal kőris is látható, melyeket az utóbbi években telepíthettek.

Adatok

Terület: 12100
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Sportpálya Játszótér

Alaprajzok

Vérhalom tér - 1929-es tervrajz
Vérhalom tér

Régebbi fotók