Veszprém Séd völgy

kapcsolódó parkokkal

A Séd völgy és a hozzá kapcsolódó parkok a „Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” című beruházás keretében  2011-ben befejeződött, a területet átadták a nagyközönség számára. A fejlesztési tervet az A.D.U. Építész Iroda Kft. (generál tervező: Gajdos Tamás) és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszéke (tervezők: Illyés Zsuzsa és Nagy Ildikó Réka) közösen készítették. A turisztikai és városfejlesztési beruházás részben európai uniós támogatás segítségével valósulhatott meg.

A projekt fő célja Veszprém két leglátogatottabb színterének, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparknak, illetve a veszprémi Várnak összekötése egy zöldfolyosó segítségével. A veszprémi Séd partján, a 2,3 kilométer hosszú, kijelölt fejlesztési akcióterületen a meglévő, romos állapotú műemlékek, mint a Jezsuita kolostorrom környezete, Margit romok környezetének rendezése volt az egyik cél. Megújultak völgy közterületei, parkok, sétáló utak épültek új utcabútorokkal, elkészült  a Betekints völgy játszótér, Szerelemsziget – Benedek-hegy, Vidámpark bejárat melletti fa játszótér és a Kutas tér rendezése.

A tervezési területen elkészült a köz és díszvilágítás is, kiépült a kerékpáros közlekedés, a hidak felújításával.  A tó rekonstrukciója is fontos elem volt. Az épületek új funkciót kaptak, rendezvényterek épültek.

A kivitelezés során tapasztalt költségcsökkentések több tervezett elem elhagyására több helyen kevéssé tartós megoldások alkalmazásához vezettek, de a térség így is felértékelődött, Veszprém összképe javult. Sajnálatosan hiányoznak az indító pontokon a főbb elemeket jelző táblák.

A terület kellemes elfoglaltságot nyújt egy hangulatos vasárnapi sétára, piknikre a helyi lakosok és turisták számára. „Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” című projekt főként a gyermekekre és családokra épít. A patakparton minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző játszóteret (Várostrom játszótér, régi vidámpark kapuzata mentén álló játszótér stb.). A tervezők azonban a többi korosztályról sem feledkezhettek el. A párok, futók, kutyasétáltatók, bicajosok, úgy az öregebb korosztály, mint a fiatalok, vagy csupán az egyszerű járókelő ugyanúgy használói lehetnek a zöld folyosónak.

A veszprémi Séd-völgy sétányának két végén kb. 30-30 férőhelyes parkolót építettek ki, míg egy kb. 5-8 gépjármű az Úrkut sétány (Szerelemsziget) végén elhelyezett parkolóba is elfér. Ez az eddig meglévő férőhelyekkel együtt 200-230 parkolóhelyet jelent.

A 2,3 km hosszú fejlesztési akcióterületen több, érdekes információkat tartalmazó, „tanösvény jellegű állomás”, táblát találhatunk. Ez hozzásegít a hely átfogóbb megismeréséhez, a szabadidő hasznos, kellemes eltöltéséhez.

A romok rendbehozása mellett a meglévő értékek (pl. sziklakibúvások a Gulya-domb oldalán) sem tűntek el, tájba jól illeszkedő, természet közeli kialakítású környezetet hoztak létre. A projekt két legfőbb célja a műemlékek rekonstruálása és a város két leglátogatottabb pontjának összekapcsolása volt, ami meg is valósult. A tervezők a helyi adottságokhoz nagymértékben igazodtak, és egy szép, természet-közeli, igényes tervet készítettek. 

Forrás: Építészfórum 2011. 03. 20.

 

 

Adatok

Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Játszótér Kerékpárút Ivókút, díszkút

Alaprajzok

Állatos játszótér terve (forrás: Építészfórum)
Nagy csúszdás játszótér terve (forrás: Építészfórum)
Püspöki pihenő terve (forrás: Építészfórum)
Margit romok terve (forrás: Építészfórum)
Séd völgy áttekintő helyszínrajza (forrás: Építészfórum)
Betekints völgy sétány terve (forrás: Építészfórum)
Templomkert terve  (forrás: Építészfórum)

Régebbi fotók