Zalaegerszeg - Dózsa liget

A Dózsa liget a Zrínyi, a Hunyadi és a Kosztolányi utcák közt elterülő egy részében városképileg védett zöldterület Zalaegerszeg belvárosában, a kórház mellett terül el. A Zrínyi utca egyik oldalán 120 éves, 110-120 centiméter törzsátmérőjű fákból álló platánsor, a másik oldalán számos lombosfa fajt felvonultató park található. A parkot Schilham József kaposvári kertész tervezte. Archív képeket a http://mek.niif.hu/08300/08307/08307.pdf kiadványban lehet látni.

Többek között zöld juhar, kislevelű hárs, nyír, keskenylevelű kőris,vadgesztenye, szivarfa, vörös tölgy nő a parkban. A vasútállomás felől a sétány mellett szép thuja csoport és nagy gömbalakú nyírott fagyalbokor találhatók.

A vasútállomás felé eső háromszögben oszlop áll a közúti balesetben elhunyt emberek emlékére, melyet 2007-ben állítottak. Körülötte babérmeggyek, kisebb bokrok találhatók. Ezután étterem és panzió valamint  gépkocsi parkoló van.

Az örökzöldek közül megemlítendő a lucfenyő,simafenyő,vörösfenyő, közönséges és kaukázusi jegenyefenyő, tuják és hamisciprus, a park cserjefajokban is gazdag. A parkot helyi védelem óvja, ennek indoklása a következő: „A védelem célja a park területének, növény- és állatvilágának védelme, kiváltképp az itt található idős, hatalmas fák védelme, melyek a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket képviselnek.”, 

2008-ban avatták fel Wass Albert  bronzszobrát, amelyet Bálint Károly szobrászművész ajándékozott a városnak.  Az alkotást a Dózsa liget legmagasabb pontján helyezték el. A szobor elé 3 méter átmérőjű körben alacsony rózsákat és évelő virágokat ültettek.

A tér északnyugati sarkában székely-kapu áll, kicsi örökzöldekkel, évelőkkel, oszlopos tölgyekkel körülvéve.

Forrás:

www. köztérkép.hu

wikipédia

http://www.egerszeginfo.hu/szobrok-es-emlekmuvek

https://zalaegerszegturizmus.hu/info/latnivalok

http://mek.niif.hu/08300/08307/08307.pdf 

Adatok

Terület: 22000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér

Alaprajzok

Régebbi fotók