Zalaegerszeg - Vizslapark

Ifjúsági park

A középkorban a Visla-patak táplálta a zalaegerszegi vár vizes árkát - erről nevezték el a parkot, később Ifjusági parknak is nevezték. Délnyugatról a Platánsor, keletről a Vizslaparki út határolják, körülötte lakóépületel vannak. Ifjúsági parknak is nevezik a parkot.

Faállományában a lombhullató fajok dominálnak de sok örökzöld, feketefenyő, luc és ezüstfenyő, pikkelylevelű örökzöldek teszik változatossá a park növényzetét. A gyerekek bekerített játszótéren játszhatnak.

Több szobor található a parkban, a Vizslaparki úthoz közel szorosan egy nagy lombú fa mellett található magas kőoszlopon áll Palotás József IV. Béla szobra, melyet 1997-ben állítottak fel.

IV. Béla szobrához közel áll Dévényi Sándor építész Címerháza, mely az egykori Lenin szobor helyére épített, mesterséges kis dombon látható. Téglalap alakú medence mellett, idős fenyőfák előtt áll Rózsa Péter Fiatalok szobra (1970).

A Vizslaparki út mellet, kissé visszahúzva az úttól medence mellett áll Kisfaludy Strobl térdelő lányalakja, mely 1922-ben készült, de a közkedvelt szoborról több másolat is készült. A zalaegerszegi Vizsla parkban a már alumíniumból öntött liliom mint kútszobor 1967-ben került a mai helyére, 2006-ban felújították, a szobor új talapzatot kapott, a medence közepére került, melynek burkolatát is kicserélték, a környezetet parkosították.

A Vizslapark közel nyolchektáros területe megújul, figyelembe véve a környezettudatossági, a fenntarthatósági, akadálymentességi és takarékossági szempontokat is.

A rekonstrukció előtt a tervezéshez valamennyi fára, cserjére kiterjedő felmérés készült, a park jelenlegi növényállományának, struktúrájának megtartása és a lehető legjobb kihasználása mellett kívánja fejleszteni azt. Mindemellett e jelenlegi állományt fiatalítani kívánják fadoktori módszerekkel, ifjítással, fagyöngy letisztításával, a telepítéseknél pedig figyelembe veszik a klímaváltozást, a helyben honos növényi fajokat. Elképzelés szintjén vadvirágos rét és nagy virágágyások uralják majd a parkot. Az utak és burkolatok kialakítása takarékos tervezési elvnek felel meg, egy új, hosszitányú sétányt hoznak létre szilárd térkő burkolattal a Platán sortól (IV. Béla szobortól) egészen a Kisfaludy, Vizslaparki út kereszteződéséig, lehetővé téve az akadálymentes átkelést. A parkban pihenni vágyók a számos kihelyezett padon pihenhetnek, sport és játszóterek is megújulnak. A Városligeti típusú retró padokat is felújítják.

A sportolási lehetőségek közül kiemelkedik a labdapálya felújítása, mellette kap helyet a felnőtt játszótér, ahol majd street workout erősítő eszközöket is találhatunk. A futást kedvelők örömére egy 400 méteres futókör is készül, ahol a parkban sétálók zavarása nélkül hódolhatnak majd a sportjuknak. A kerékpározóknak jó hír, hogy a parkot átszelő úton két kerékpáros pihenőt is kialakítanak. A Kizssvizsla játszóterének játékai megújulnak. Lesz fedett teraszú pavilon fagyizóval, mosdóval, pelenkázóval, nyilvános illemhellyel, itt kapnak szobát a parkőrök is. A kutyások igényeinek pedig a jelenlegi trafóház környékén elkerített kutyaberek (kutyák számára agility pálya) igyekszik majd megfelelni.

Forrás:

www.fortepan.hu

www.köztérkép.hu

https://www.google.hu/maps/uv?hl=de&pb=!1s0x47692818025e786d:0xeeed95e017f37c5f!2m22!2m2!1i80!2

Adatok

Terület: 80000
Felszereltség: Díszpark, fásított köztér Ivókút, díszkút Játszótér Pingpongasztal Sportpálya

Alaprajzok

Régebbi fotók

fortepan_29054_Vizslapark díszkút 1970_Lechner központ VÁTI